loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Elvis Beriša

Berisa Elvis 0 comments 09.06.2015

Elvis Beriša je osnivač Romske organizacije mladih "Koračajte sa nama – Phiren amenca". Rođen je 05. decembra 1990. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Student je treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici na odsijeku za Bezbjednost i kriminalistiku. Dolazi iz romske zajednice i poseduje znanje iz oblasti istraživanja ljudskih prava, a zna i kako pružiti podršku svojoj zajednici.

Tokom 2011. godine, radio je kao saradnik na projektu PGF Crna Gora, koji je implementiran od strane Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) sa ciljem jačanja kapaciteta romskih NVO, a 2012-2013. angažovan je kao asistent na istom projektu. U Fondaciji za stipendiranje Roma obavljao je poslove programskog asistenta. U okviru projekta Evropske Unije "Montenegro Inclusive Education Services Project" radio je na poziciji romskog i egipćanskog asistenta u obrazovanju.
Uspješno je završio novinarsku školu u Institutu za medije Crne Gore. Tokom svoje jednogodišnje prakse u Monitoru 2012. - 2013. savladao je osnovne novinarske tehnike i forme, priređivanje vijesti i izvještaja, a potom je radio teme, analize i istraživanja i time doprinio ne samo informisanju javnosti o značajnim temama vezanim za poziciju Roma i Egipćana, već i drugih grupa i širih društvenih fenomena. Kao anketar u istraživanju 2013. godine je angažovan na projektu MICS 5 koji je realizovao Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat). Iste godine radio je kao romski obrazovni asistent za Romski Edukativni Fond (REF). Od septembra 2014. godine stažira u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija u direktoratu za programiranje i nadgledanje instrumenata pretpristupne podrške EU u okviru programa "Internship Scheme for Young Roma Graduates" Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte.
Član je Tima za podršku RE zajednici, kog je oformio Centar bezbjednosti Podgorica u cilju smanjenja i suzbijanja dječijih brakova i prosjačenja kao i pružanje podrške romskoj zajednici za socijalizaciju u crnogorskom društvu. Trenutno je koordinator na projektu "Obrazovanjem do socijalne integracije", koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo u okviru programa De Facto strong i finansiran je od strane Evropske komisije, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.
Učestvovao je na brojnim obukama, seminarima i radionicama u oblasti diskriminacije, medija, azila i imigracija, ljudskih prava kao i bezbjednosti na nacionalnom i međunarodnom nivou i sl. Autor je publikacije Nada jača od straha izdate 2013. godine, a kao koautor javlja se na više njih. Govori romski i albanski jezik, dok engleski poznaje na srednjem nivou.


Leave a comment

Partneri

...