loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Panel diskusija o govoru mržnje u politici

Andrija Djukanovic 0 comments 27.09.2022

Danas je u Evropskoj kući održana Panel diskusija “Promjena političke kulture i komunikacije u cilju uspostavljanja dijaloga i tolerancije” na temu govora mržnje u politici. Ovaj događaj je dio projekta „REfokus“ koji NVO Phiren Amenca realizuje uz finansijsku podršku Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CINCG). Cilj projekta je suzbijanje govora mržnje prvenstveno prema pripadnicima romske zajednice.

Današnji panel je okupio mlade predstavnike političkih partija zastupljenih u crnogorskom parlamentu koji su govorili o sve prisutnijem govoru mržnje na političkoj sceni. Na današnjem panelu govorili su: Andrija Klikovac (Demokratska partija socijalista), Adel Omeragić (Bošnjačka partija), Boban Stanišić (Pokret za promjene), Nikola Zirojević (Socijaldemokrate), Samir Škijelj (Socijaldemokratska partija Crne Gore), Miodrag Bulatović (Socijalistička narodna partija), i Stefan Vukmirović (građanski pokret URA).

Upotreba govora mržnje na političkoj sceni proizvodi vrlo teške posljedice po stabilnost i demokratski razvoj društva. Politički lideri često pribjegavaju govoru mržnje kao sredstvu mobilizacije građana za ostvarivanje svojih političkih interesa. Ovakva vrsta komunikacije lišena dijaloga i tolerancije predstavlja veliku opasnost i predstavlja korak ka konkretnom nasilju i sukobima među onima koji drugačije misle.

Mladi političari istakli su jedinstven stav da je razumijevanje i tolerancija za različitosti ne samo u politici nego uopšte u društvu neophopdno, ali da isto tako pogrešno gušiti razlike koje neminovno postoje. Razlike u mišljenju su neizbježne, ali da bi se postigao neophodni koncenzus u društvu moraju se uspostaviti drugačiji modeli komunikacije koji uvažavaju drugačije mišljenje.

Između ostalog panelisti su saglasni da se govor mržnje mora oštrije sankcionisati odnosno imati svoj sudski epilog. Na taj način bi se poslala jasna poruka javnosti da takav način komunikacije nije dozvoljen.

Veliki dio odgovornosti za suzbijanje govora mržnje je na predstavnicima građana u parlamentu odakle se često generišu poruke koje izazivaju konflikte.

Neki od panelista su istakli da je uzrok govora mržnje u ideologijama koje su usmjrene protiv građanskog uređenja društva. Neke ideologije ne mogu stvoriti tolerantno društvo zasnovano na dijalogu.

Za porast govora mržnje i produbljivanje podjela, moglo se čuti na panelu, odgovorne su političke elite jer se nijesu bavili suzbijanjen dubokih podjela koje opterećuju naše društvo.

Cilj današnjeg panela bio je traženje odgovora kako promijeniti političku kulturu i komunikaciju u cilju uspostavljanja dijaloga i tolerancije među političkim različitim akterima. 

 

 

 

 


Partneri

...