loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Počela realizacija projekta “Make up future”

Andrija Djukanovic 0 comments 31.10.2022

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama –Phiren Amenca” uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Podgorici otpočela je realizaciju projekat “Make up future – Našminkaj budućnost”.

Projekat ima za cilj unapređenje ekonomskog položaja žena iz romske zajednice u Podgorici i Nikšiću kroz jačanje njihovih kvalifikacija uključivanjem u obuke za zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Planirano je da se u projekat uključi deset Romkinja i Egipćanski iz dva najveća grada koje će proći kroz licencirane obuke za zanimanja kozmetičarka, frizerka i šminkerka. Osim ovih obuka one će učestvovati i u obukama za unapređivanje preduzetničkih sposobnosti kao i radionicama o ljudskim pravima.

Nakon završenih obuka za učesnice će iz projekta biti obezbijeđena oprema kojom će moći da započnu svoj vlastiti posao u zajednici i usavršavaju se za zanimanja za koja su obučavane i na taj način zarađuju za sebe i svoje porodice.

Projektni tim će tokom tri mjeseca nakon završetka svih aktivnosti vršiti monitoring rada korisnica projekta.

Zapošljavanje je jedan od najvećih izazova socijalnoj inkluziji Roma u Crnoj Gori. Položaj žena u romskoj zajednici je veoma nepovoljan i one su dvostruko diskriminisane kako u društvu, tako i u sopstvenoj zajednici. Obrazovna struktura nezaposlenih pripadnika romske populacije pokazuje da je preko 95% onih koji imaju nezavršenu osnovnu školu ili su potpuno nepismeni. Nedostatak obrazovanja je najznačajniji faktor njihovog siromaštva. Da bi se to promijenilo, potrebno je unaprijediti obrazovnu strukturu romske zajednice kako bi bila konkurentnija na tržištu rada.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

This project is funded through a U.S. Embassy grant. The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State


Partneri

...