loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

ROMSKOG DJEČAKA TUKLI ŠAKAMA I NOGAMA

Berisa Elvis 0 comments 18.05.2016

Napad na dječaka romske nacionalnosti, je još jedan slučaj u nizu u kojem je ispoljena mržnja prema Romima. 

http://volimpodgoricu.me/2016/05/17/podgorica-dva-muskarca-brutalno-pretukla-mladica-kod-vektre/

Danas je u Podgorici, nakon decenijske nezavisnosti Crne Gore, u sred bijeloga dana, dječak koji je prosio ispred marketa "Voli" pretučen od strane dva momaka dok je treći snimao iživljavanje svojih drugara. Koliko vidimo to su mladi ljudi, koji su osjetili potrebu da zbog boje kože ili slabosti nekoga napadnu, a da država nema adektavan sistem reakcije. To mora da bude po automatizmu procesuirano. Država mora imati mjere koje pokreće u ovakvim slučajevima, da reaguje i tužilaštvo. Nema ovdje mnogo filozofije, a ako je ima onda smo mi kao mlada organizacija tu da pomognemo da te filozofije ublažimo ili pak uklonimo.
Sve dok se dešavaju ovakve stvari, diskriminacija, nasilje i govor mržnje prema romskoj zajednici predstavlja neuspjeh sistema da  se romska zajendica uključi u društveni sistem, jer se sam sistem više bavi prepoznavanjem diskriminacije nego njenim iskorenjivanjem.
Poslednje istraživanje javnog mnjenja o percepciji diskriminacije, koje je CGO sproveo u februaru 2016, pokazalo je da su Romi u vrhu liste najdiskriminisanijih grupa u crnogorskom društvu.
Romi su segregisani od ostatka stanovništva i žive uglavnom u naseljima koja su odvojena od naselja sa neromskim stanovništvom, pa usljed takve fizičke odvojenosti raste i svaki vid socijalne distance i isključivanja.
Govor mržnje i nasilje prema romskoj zajednici se nisu smanjili dok praksa nekažnjavanja ili blagog kažnjavanja za ova krivična dela nije zaustavljena. Pored toga, u pojedinim medijima primećena je praksa etničkog etiketiranja učinioca krivičnih dela i otvoreni govor mržnje prema Romima što utiče na stvaranje antiromskog raspoloženja i nasilja prema romskoj zajednici. Ovo posebno na društvenim mrežama poput fejsbuka.

Zahtjevamo da državne institucije preduzmu sve neophodne mjere u cilju eliminisanja ovakvih i sličnih pojava u našem društvu i da naša stručna, humana i intelektualna javnost prestane da nas razočara. Zar nije dosta to što se dešavalo romskoj zajednici unazad nekoliko godina, počevši od protjerivanja Roma iz Danilovgrada 1995, pa jula 2012 godine na Koniku, kada je plamen progutao krovove blizu 800 stanovnika kampa na Koniku. Otkud i dalje da izvire tolika mržnja, a ne građanska dužnost da pomažemo jedni drugima? I to ni malo nego u skoro svim javnim mjestima, trgovima, školama, ugostiteljskim objektima i portalima polarizovan je mržnjom. Veoma često se čuju komentari „To su ciganska posla“, „treba ih zapalit sve“..
Vjerovanje u to da smo dio društva daje nam za pravo da zahtjevamo i ljubav umjesto mržnje, glas poziva umjesto glasa odbijanja, a umjesto netolerancije i mržnje zahtjevamo pružanje prilike da se zbližimo i pokažemo našu humanost i pravo lice.

Ipak, uz sve preporuke i uveravanja da je Crna Gora istinski opredeljena za poštovanje ljudskih prava svih građana i unapređivanje položaja Romkinja i Roma rezultati u ovim, ali i mnogim drugim oblastima važnim za unapređivanje položaja Roma i Romkinja uporno izostaju.

Tim Phiren amenca

 


Leave a comment

Partneri

...